Afvallen met een detoxkuur, waarom je er niet aan moet beginnen!

Er lijkt elke zoveel maanden een nieuwe trend rondom afvallen te ontstaan. Voor een lange tijd was iedereen aan het vasten, daarna aten we allemaal als holbewoners met het paleodieet en tegenwoordig doen we allemaal aan het eiwitdieet. De creativiteit bij het verzinnen van de nieuwste trends is indrukwekkend. Afvallen met een detoxkuur is al wat langer bekend. Toch is het nog altijd een populaire manier om gewicht te verliezen, maar heeft het eigenlijk wel zin? Alle online webshops die vitamine verkopen, hebben een categorie gericht op detoxkuren. Maar waarom zoeken we toch altijd naar die middeltjes om ons lichaam te laten doen wat het al kan? Lees het hele artikel en je zult zien waarom een detoxkuur helemaal niet werkt.

 

Hoe werkt een detoxkuur?

Met een detoxkuur wordt het hele lichaam gereinigd van afvalstoffen en gifstoffen die beschadigend kunnen zijn. Er zijn verschillende detoxmethodes: kleibehandelingen, klysma’s, darmspoelingen, warmwaterbaden, oilpullings, sapjes, kuren en supplementen. Bij de meeste detoxmethodes krijgt het lichaam bepaalde voedingsstoffen binnen om de verwerking van de afval- en gifstoffen op gang te zetten. Een detoxkuur wordt vaak verkocht als een schoonmaakmiddel voor je organen. De reden waarom deze methodes echter niet wetenschappelijk ondersteund zijn, is omdat het lichaam een natuurlijk reinigingssysteem heeft. De lever, galblaas en blaas zijn gericht op het afscheiden en afbreken van afval- en gifstoffen. Een detoxkuur is daarom meestal juist ongezond voor het lichaam.

 

Hoe werkt reiniging in het lichaam?

We zullen niet op de kleinste details ingaan, maar wat kennis over het reinigingssysteem is belangrijk. Er zijn twee verschillende manieren hoe het lichaam afval- en gifstoffen afbreekt en verwerkt. Al de afval- en gifstoffen zijn wateroplosbaar of vetoplosbaar. Alle wateroplosbare stoffen worden direct door de nieren afgebroken en verwerkt. De vetoplosbare stoffen worden door de lever afgebroken en voor een deel naar de galblaas gestuurd en daar verwerkt. De overige vetoplosbare stoffen worden langzaam omgezet in wateroplosbare stoffen en uiteindelijk verwerkt door de nieren. Dit proces gaat 24 uur per dag door.

 

Gezond het lichaam reinigen

Het is belangrijk om je lichaam schoon te houden en te reinigen. Je gaat waarschijnlijk elke dag onder de douche en wast regelmatig je handen. Dit is nodig om je lichaam gezond te houden. Een korte detoxkuur zal geen langdurig effect hebben op je lichaam, omdat de afval- en gifstoffen je lichaam blijven binnenkomen door je eten. Wil je daarom de reiniging op een positieve manier beïnvloeden, dan moet je kiezen voor een gezonder voedingspatroon. Het drinken van meer water en het eten van meer fruit en groenten helpt het lichaam meer dan een detoxkuur, kijk voor meer voorbeelden hier. Ook voldoende slaap en lichaamsbeweging zijn nodig om het reinigingssysteem gezond te houden.

 

Doe geen moeite!

Heb jij de advertentie voor een detoxkuur al meerdere keren voorbij zien komen en wilde je net de stap zetten om het een keer te proberen? Doe geen moeite en ga in plaats daarvan langs bij de groenteboer. Een detoxkuur  zal je misschien tijdelijk een goed gevoel geven, maar dit komt omdat je slechte eetgewoontes tijdelijk doorbroken worden. Zodra de kuur klaar is en je weer ongezond begint te eten zullen de stoffen weer in hogere mate je lichaam binnenkomen en zul jij meteen minder lekker in je vel zitten en oververmoeid voelen.

Deze bijdrage was gepubliceerd in Voedsel.