Afvallen met hardlopen

Zo in het begin van het jaar lijkt het extreem drukker buiten dan in de rest van het jaar. De meeste Nederlanders zien afvallen als goed voornemen en kiezen dan voor hardlopen.

Hardlopen is een uiterst efficiënte sport én helpt je ook nog eens om in rap tempo heel veel gewicht te verliezen.

 

Efficiënte sport?

Hardlopen is een efficiënte sport voor mensen die willen afvallen. Het heeft namelijk veel voordelen te bieden, waaronder:

  • Je kan het praktisch altijd en overal doen;
  • Het kost weinig geld (zelfs gratis als je eenmaal goede schoenen hebt);
  • Het hoeft weinig tijd te kosten;
  • Je kan er in korte tijd heel veel gewicht mee verliezen.

Hardlopen is een intensieve sport. Je kan gerust 500 calorieën in een half uur verbranden als je redelijk om tempo loopt. Maar wel is het heel erg belangrijk om professioneel te beginnen met hardlopen.

 

Beginnen met hardlopen

Het begin met hardlopen is het belangrijkste. Je legt hier namelijk de basis. En als dit niet goed gaat, haak je snel af. En dat zijn per jaar honderdduizenden mensen! Want hoeveel mensen die in januari begonnen zijn zie je in maart nog terug?

Blessures liggen op de loer.

Hieronder enkele tips om te beginnen met hardlopen en gegarandeerd te zijn van succes.

  1. Koop goede schoenen
  2. Bouw het rustig op
  3. Ga drie keer per week

 

Goede schoenen

Deze zijn van essentieel belang. Goede hardloopschoenen vangen de dreunen op die jij per stap zet. Daardoor worden je knieën, je kuiten, je hak en je hiel niet zo erg belast. Zodoende loop je minder snel tegen blessures op.

Ook zal je merken dat verzuring minder snel optreedt. Je kunt je met goede schoenen echt op het hardlopen focussen en zal minder bezig zijn met de vele pijntjes die op kunnen treden bij beginnende hardlopers.

 

Opbouw

Van essentieel belang is de opbouw in je hardloopschema. Begin niet te heldhaftig met 10 km, maar bouw dit langzaam op. Loop bijvoorbeeld na iedere km een paar honderd meter uit. Bouw dit verder op tot je inderdaad de hele route hardlopend af kan leggen.

Je zal vast en zeker niet de eerste zijn die moet stoppen met hardlopen, omdat het niet goed was opgebouwd.

 

Ga drie keer per week

Wil je echt effectief hardlopen? Dan hebben we het over hardlopen met het effect dat je gewicht gaat verliezen, maar ook dat je het makkelijk vol kan houden… Dan heb je aan drie keer per week pas echt genoeg. Eén of twee keer per week is gewoonweg te weinig om dit serieus uit te bouwen. Wanneer je naast het hardlopen nog een andere intensieve sport beoefend, is dat natuurlijk prima. Maar hardlopen vereist heel veel training en doorzettingsvermogen.

 

Conclusie

Hardlopen is de beste manier om te bewegen als je wil afvallen. Het is goedkoop, makkelijk te doen en te doen waar en wanneer je maar wil. Wel is het goed om het hardlopen op te bouwen. Maak gebruik van bijvoorbeeld een app die je in interval laat hardlopen. Zo bouw je je afstand steeds verder uit en zal je merken dat je conditie ook steeds beter wordt.

Aangezien je met een rondje hardlopen van zo’n half uur toch wel zo’n 500 calorieën verbruikt, kan gesteld worden dat hardlopen zeker helpt bij het afvallen.