Moet je calorieën tellen tijdens je dieet?

Een bekend stuk advies is om het aantal gegeten calorieën bij te houden als je wilt afvallen. Helaas is dit geen gemakkelijke opgave. Gelukkig worden vele producten en recepten nu voorzien van het aantal calorieën dat ze bevatten. Dit maakt het wat eenvoudiger om bij te houden en om goede keuzes te maken.

 

Toch is de dieetwereld er niet helemaal eens of het wel nodig is om je calorieën bij te houden. Ook op het Paleo dieet komt dit vaker ter sprake. De ene guru vindt het onzin en de andere gelooft er heilig in. Afvallen is immers toch minder calorieën eten dan je lichaam nodig heeft? Of niet? Laten we dit nader bekijken.

 

Wat zijn calorieën?

Een calorie geeft de hoeveelheid energie dat je uit voeding haalt aan. Eén calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water met één graad te laten stijgen. Het is een kleine eenheid, vandaar dat men eerder werkt met kilocalorieën welke 1000 calorieën aanduidt. De termen calorie en kilocalorie worden helaas steeds door elkaar gebruikt. Men maakt nauwelijks onderscheid tussen de twee in de meeste artikelen. In de meeste gevallen bedoelt men kilocalorie wanneer men het over calorieën heeft. Ook in dit artikel is dit het geval.

 

Waarvoor zijn calorieën nodig?

Het lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. En calorieën zijn energie. Je gebruikt energie om te werken, ademen, sporten en te denken. Zonder energie kunnen lichaamsprocessen niet gebeuren. Hoe meer je lichaam moet doen, des te meer energie het nodig heeft.  En deze energie haalt het uit je voeding.

 

Hoeveel calorieën heeft je lichaam nodig?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Het is geheel afhankelijk van hoeveel energie je lichaam dagelijks verbruikt. Een persoon met een actieve levensstijl zal meer calorieën nodig hebben dan een persoon dat nauwelijks aan beweging doet.

 

Toch zijn er richtlijnen in het leven geroepen waarmee je na kunt trekken wat je lichaam minimaal nodig zal hebben. Voor vrouwen is het aanbevolen hoeveelheid calorieën gemiddeld 2000 per dag. Bij mannen zit dit veel hoger.

 

Calorieen en overgewicht

Het lichaam slaat de calorieën die niet worden verbruikt op als vet. Dit overbodige hoeveelheid aan energie kun je zien als een reserve. Het lichaam zal deze reserves aanspreken in tijden waarin je minder voeding tot je neemt. Als je regelmatig meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft dan zul je dik worden.

 

Calorieën tellen op het Paleo dieet

Het concept van calorieën is veel complexer dan meestal naar voren wordt gebracht. Wat men meestal niet benoemt is dat niet alle calorieën hetzelfde zijn. 1200 calorieën aan ongezonde bewerkte voeding doet wat anders met je lichaam dan 1200 calorieën aan groenten en fruit. De kwaliteit van je voeding speelt dus ook een belangrijke rol.

 

Op het Paleo dieet eet je alleen gezonde voeding dat zo min mogelijk bewerkt is. Paleo dieet recepten bestaan uit gezonde vetten, eiwitten en weinig koolhydraten. Je eet uitsluitend voeding dat goed voor je is en dit brengt je sneller op een gezonder gewicht.

 

Bewerkt voedsel houdt je dik

Een valkuil bij het tellen van calorieën is dat je maaltijden vervangt met lightproducten. Deze producten bevatten inderdaad minder calorieën, deze calorieën worden vervangen door ongezonde vetten en suikers waar je lichaam niks aan heeft. Het gevaar dreigt dan dat ze toch worden opgeslagen in het lichaam als vet. Bovendien kunnen deze producten je gezondheid schaden op zodanige manier dat je lichaamsprocessen niet soepel verlopen. Gewichtsverlies gaat dan ook moeizaam.

 

Het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen kan daarnaast verslavend zijn. Die zitten vol met chemische bestanddelen die ervoor zorgen dat het langer duurt voor je verzadigt bent.

 

Pak overgewicht bij de kern aan

Duurzame gewichtsverlies is niet zo simpel als slechts minder eten. Daarnaast is dit niet vol te houden op lang termijn. Op gegeven moment zul je weer je normale hoeveelheid calorieën eten en zul je weer aankomen. Dan is je dieet voor niks geweest. Overgewicht dien je daarom bij de kern aan te pakken en dat doet het Paleo dieet.

Conclusie

Calorieën tellen is dus niet de oplossing. De resultaten zullen niet blijvend zijn en het is een kortzichtige aanpak dat geen rekening houdt met de kwaliteit van de voeding dat je eet. Denk eerder aan gezonde voeding waar je lichaam wat aan heeft. Eet volgens het Paleo principe en geef je lichaam wat het nodig heeft.

 

Bronnen:

https://www.caloriecalculator.nl/calorieen-verbranden/

https://www.vetvrij.com/paleo-dieet-recepten.html