Gezond en snel afvallen

Wanneer je wilt afvallen en gezonder wilt gaan eten en leven, wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die vervelende kilo’s af. Toch is zo snel mogelijk afvallen niet altijd de beste manier om permanent op gewicht te blijven.

 

Wanneer je te snel afvalt, denkt je lichaam namelijk dat er (tijdelijk) geen eten besschikbaar is en daarom gaat het zo veel mogelijk vetreserves opslaan als je weer ‘normaal’ gaat eten. Hierdoor komen veel mensen snel weer aan als ze stoppen met een crash dieet, dit is een bekend fenomeen.

 

Toch zijn er wel een aantal tips die je kunt toepassen om gezond en zo snel mogelijk af te vallen en die ga ik in dit artikelen behandelen, lees dus snel verder!

 

Ontbijt later, waardoor je meer kunt eten in de avond

Wanneer je een echte avondeter of snoeper bent is deze tip misschien wel wat voor jou. Doordat je heel de dag door eet en ’s avonds ook nog eens gaat snoepen, zit je al snel over je dagelijkse calorie-inname heen. Hierdoor kom je (langzaam) aan en zul je uiteindelijk moeten afvallen. Tegenwoordig is het daarom steeds populairder om dagelijks een periode te vasten. Dit noemen ze intermittent fasting of in het Nederlands vasten met tussenpozen.

 

Wanneer je slaapt vast je, je eet niet, dus je vast al gauw 6 tot 10 uur achter elkaar. Wanneer je dit doorzet door niet te ontbijten, kan dit voor verschillende mensen gezondheidsvoordelen hebben. Een van de voordelen is dat je uiteindelijk krijg je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt. Een ander voordeel is dat je je insulinegevoeligheid verhoogd, waardoor je makkelijker gewicht verliest, sneller nieuwe cellen aanmaakt en jonger blijft.

 

Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt, mensen die zich snel flauw voelen als ze te lang niet eten, kunnen dit beter niet doen. Je kunt er ook aan werken door het op de bouwen en steeds langere periodes van vasten opnemen in je voedingsschema. Intermittent fasting is geen dieet, maar puur een levensstijl die voor veel mensen werkt.

 

Maak gezondere keuzes op het gebied van voeding

Doordat er zoveel producten in de supermarkt liggen, wordt het voor mensen met weinig kennis over voeding steeds moeilijker om gezondere keuzes te maken. Het koken van een gezonde maaltijd is helemaal niet ingewikkeld, al moet je wel over wat basiskennis beschikken van gezonde producten. Daarom wat meer informatie over gezonde producten en gerechten.

 

Om te beginnen suiker en snelle koolhydraten. Dit zijn producten die er voor zorgen dat je aankomt, doordat het veel calorieën bevat. Het beste is dus om zoveel mogelijk suikerhoudende producten uit je dieet te schrappen. Dit geldt voor frisdrank met suiker, fruitsappen uit pak, wit brood, junkfood, friet, witte rijst en pasta.

 

Probeer hier voor in de plaats light frisdrank, water met natuurlijke smaakmakers zoals fruit en kruiden, thee of koffie te drinken. Eet zilvervliesrijst in plaats van witte rijst en een volkoren pasta in plaats van normale pasta. Ook andere volkoren prodcuten zijn een stuk gezonder dan de reguliere producten. Dit komt doordat volkoren producten veel meer voedingsstoffen bevatten dan de witte varianten. Daarnaast zorgen ze ook voor meer verzadiging waardoor je minder snel weer honger hebt en zult gaan eten. Het loont dus zeker om alle suikers en andere snelle koolhydraten te vervangen door complexe koolhydraten.

 

Ga meer sporten en bewegen

Wanneer je dagelijks meer gaat bewegen en sporten, verhoog je je dagelijkse energieverbruik. Hierdoor heb je sneller een energie tekort en val je sneller af. Het gaat niet om dagelijks uren in de sportschool staan, maar denk aan kleine veranderingen zoals de trap nemen in plaats van de lift, ga meer op de fiets in plaats van de auto en loop na het eten eens een rondje. Alle kleine bewegingen dragen bij aan het energieverbruik en dus gewicht verliezen.