Aankomen in spiermassa maar vetten verliezen?

Aankomen in gewicht kan op veel diverse manieren. De meeste personen denken dat je dan gewoon zoveel mogelijk moet gaan eten maar zo werkt het niet. Het is ten eerste essentieel dat je weet hoe het in de huidige situatie gaat. Wat eet je op een dag? Het gaat er dan vooral om wat voor soort eten je binnenkrijgt en uit welke bronnen. Alles wat je binnenkrijgt op een dag valt onder de noemer calorie inname.

Het verbruik

Hoeveel activiteiten heb je op een dag en hoeveel tijd ben je iedere dag actief? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen om te bepalen hoe actief je bent. Dit heeft invloed op het dagelijkse calorieverbruik. Het is ook essentieel om te weten wat voor werk je doet. Aan de hand van deze gegevens kun je berekenen hoeveel calorie├źn je per dag nodig hebt.

Meer eten dan je verbruikt

Als je meer binnenkrijgt dan wat je verbruikt is dan kom je aan in gewicht. Dat is de simpelste benadering van aankomen in gewicht met een calorie overschot. Het lichaam gebruikt het eten voor de energie voor het lichaam. Het eten wordt vervolgens in het lichaam omgezet naar suikers waarna deze als energie gebruikt kunnen. De energie die het lichaam niet gebruikt wordt opgeslagen in het lichaam als vet. Als je een overschot hebt in de voeding dan slaat het lichaam de overbodige energie op en neemt het gewicht toe. Bij het aankomen van spiermassa draait het om de toename van spieren en niet om het vet.

Vergelijking

Als je de inname vergelijkt met het verbruik dan kun je zien wat je moet wijzigen om gewicht aan te komen. Over het algemeen geldt dat gewicht aankomen gedaan kan worden door meer te eten en krachttraining te doen. Een supplement zoals creatine kan daarbij helpen. De krachttraining kan helpen bij de opbouw van spiermassa zodat je niet alleen vetmassa aankomt. In het begin is het zelfs mogelijk dat je vet verliest. Na verloop van tijd wordt dit moeilijker en lukt het vrijwel niet om aan te komen in spieren terwijl je vetten verliest.

Deze bijdrage was gepubliceerd in Voedsel.