Koolhydraatarm en eiwitrijk

Zo ziet een koolhydraat eruitDe begrippen koolhydraten en eiwitten gaan de laatste tijd met enige regelmaat over de tong in de wereld van afvallen en diëten. Dat heeft ermee te maken dat twee zeer geliefde diëten zich richten op deze termen: het eiwitdieet en het koolhydraatbeperkte dieet.

Als je nog twijfelt over hoe je af moet gaan vallen, kunnen we kort zijn: afvallen door te letten op koolhydraten en eiwitten kan heel veel schelen en is een effectief middel in de strijd tegen overgewicht.

Koolhydraatarme en eiwitrijke gerechten zijn vrij eenvoudig te bereiden, zolang je maar weet wat je wel en wat je niet mag eten. De richtlijnen daarvoor zijn afhankelijk van de scherpte van je dieet. Maar we willen je wel vast op weg helpen met onderstaande tips en adviezen.

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten vormen samen met eiwitten en vetten de dagelijkse behoefte aan energie. Dat betekent dat je koolhydraten nodig hebt. Je lichaam heeft ze nodig om energie op te doen voor je dagelijkse bezigheden. Of je nu het huis stofzuigt, aan het werk bent, een stukje fietst of de krant leest: je lijf heeft energie nodig om dergelijke handelingen te kunnen verrichten. Koolhydraten haal je uit voeding en vormen een deel van je calorieën.

Je vindt koolhydraten als natuurlijke suikers in tal van producten. Maar er zijn helaas ook heel veel onnodige koolhydraten. Koolhydraten die je niet hoeft te eten en waar je ook niet gezonder van wordt. Deze zitten vaak in snacks, tussendoortjes en ongezondere gerechten. De hoeveelheid koolhydraten is hierbij vaak zo groot dat overtollige koolhydraten als vet worden opgeslagen.

 

Wat zijn eiwitten?

Net als koolhydraten vormen ook eiwitten – samen met vet – een onderdeel van je dagelijkse energiebehoefte. Eiwitten laten zich echter moeilijk afbreken en vormen een kleiner deel van deze energiebehoefte. Omdat ze zich moeilijk af laten breken, kosten ze je lichaam wel heel veel energie. Het kost dus moeite om eiwitten af te breken, wat betekent dat je – door eiwitten te eten – vanzelf energie verbrandt.

Eiwitten vind je in vlees, vis en bepaalde zuivel. Je kunt een eiwitrijk dieet dan ook het beste samenstellen door hier veel van te nuttigen. In de sportschool zijn vaak sporters die gebruik maken van eiwitshakes en proteïnemixjes. Die werken ook, want daarmee wordt spiermassa sneller aangemaakt. En meer spiermassa zorgt voor meer verbranding van vet.

 

Waar haal je nu koolhydraatarme en eiwitrijke gerechten vandaan?

Als je koolhydraatarmer en eiwitrijker wil gaan leven moet je op zoek naar recepten die hiervoor zorgen. Het internet staat er bol mee. Het enige nadeel daarvan is dat iedereen zijn of haar gerechten op internet achter kan laten en je helemaal niet zeker weet of iets wat eiwitrijk of koolhydraatarm genoemd wordt, dat ook is. We adviseren je dan ook op hier kritisch naar te kijken. Heb je zelf het idee dat iets toch veel meer koolhydraten bevat dan je wordt voorgehouden? Kies dan liever iets anders. Voor meer handreikingen zijn er volop boeken in de omloop, die je nog beter kunnen helpen om af te vallen met minder koolhydraten en meer eiwitten. Deze boeken kunnen voor jou veel betekenen, omdat ze je werk uit handen nemen daar je niet alle recepten op internet hoeft te controleren op juistheid.